Acerola – bogactwo witaminy C

Nie jest wiedzą tajemną, że jedną z najważniejszych witamin, jakich wymaga nasz organizm jest witamina C. Jako jej nośnik, uważamy najczęściej cytrynę i inne cytrusy. Czy słusznie?

Nie tylko cytryny

Pomimo powszechnej opinii, w cytrynach substancji, jaką jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie ma za dużo. Zasadniczo, to w porównaniu do innych owoców i warzyw, w cytrynie tej witaminy jest niewiele. Niemal tyle samo można odnaleźć w pomidorze, a już całkowicie biją cytrynę na głowę takie owoce, jak: kiwi, czarna porzeczka, truskawki, mango, pomarańcza, papaja, czy warzywa, jak: brokuł, brukselka, jarmuż, a przede wszystkim papryka. W jednej czerwonej papryce jest nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest oprócz tego jeszcze jedna roślina, niestety nie rosnąca w Polsce, której owoce są niezwykle hojne w ową witaminę. Okazuje się, że sytuuje się ona pod tym względem na pierwszym miejscu. Chodzi o acerolę.
Acerola – najlepsza witamina C

Acerola to krzew, naturalnie rosnący na terytorium Ameryki Środkowej. Zwana jest również „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej owoce wyglądem nieco są podobne do wiśni. Są niewielkie i jasnoczerwone. Spożywane są na całym świecie nie ze względu na smak, ale na swoje właściwości. Witamina C naturalna substancja, występująca w tym owocu w wielkim wręcz stężeniu, rozsławiła jego użycie dla celów medycznych. Owoce aceroli są dość nietrwałe, posłużą się do zjedzenia najwyżej do trzech dni po zerwaniu. Dlatego też, na ich bazie, tworzy się liczne produkty spożywcze i lecznicze, takie jak acerola tabletki, ale też dżemy, syropy, galaretki, soki. Powszechne jest też mrożenie puree lub pulpy z aceroli i eksportowanie jej na rynki innych krajów w takiej właśnie formie.

Do czego potrzebna nam witamina C?

Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jest potrzebna, mało kto choćby całkowicie zdaje sobie sprawę, jakie ma witamina C właściwości. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) dostarczany organizmowi we właściwych dawkach, wspiera jego odporność. Dzięki temu, zapobiega między innymi przeziębieniu. Nie trzeba studiować medycyny, żeby wiedzieć, że na pierwsze oznaki przeziębienia jest najlepsza witamina C. A zatem spora liczba osób, zauważywszy u siebie objawy, takie jak katar, kaszel, ból gardła, czy podwyższona temperatura, udaje się do kuchni, zrobić sobie herbatę z cytryną. Zalewając jednak sok z cytryny wrzątkiem, zabija się, już i tak małe ilości witaminy C znajdujące się w tym owocu. O wiele lepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z dobrodziejstw innych owoców i warzyw, spośród których acerola wybija się na sam przód, pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Naturalnie, acerola nie występuje w Polsce, nie zerwiemy jej więc na działce, ani nie kupimy na targu czy w sklepie. Nie ma jednak problemów z zakupieniem jej w postaci suplementu diety, takiego jak acerola tabletki.

Rola witaminy C w organizmie nie kończy się jednak na zapobieganiu przeziębieniom. Jej obecność pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zakaźnych, jak też cukrzycy. Jest winna za prawidłowy proces wchłaniania żelaza, a zatem przeciwdziałania anemii. Witamina C jest też konieczna dla prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie.