1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to zespół zaburzonego wchłaniania wywołany genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten znajdujący się w produkcie. Typowym powodem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po spożyciu pokarmu zawierającego gluten. Czy zatem ludzie z nietolerancją skazane są na zrezygnowanie z ulubionych pokarmów Niekoniecznie?. Można znaleźć na rynku niezawodne zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by nasycać się smakiem pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie regularnego życia bez chleba w diecie.
Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką kompozycję do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Chleb Aztec to chleb bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Głównym składnikiem chleba Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa mąka z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

• skrobia ziemniaczana
• skrobia modyfikowana z tapioki
• mielone ziarna słonecznika łuskanego
• mąka z opuncji figowej nopal
• dekstroza
• sól
• guma guar (zagęszczacz)
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• mielony kminek
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie zawiera też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb i pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie pewny dla osób z celiaką i nietolerancją na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku chleba Aztec to 500g proszek, który należy lekko wymieszać przed otwarciem opakowania. Następnie zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania gładkiej masy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni pieca i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Następnie wyjmujemy masę, lekko mieszamy i formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do foremki na chleb. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez 60minut. Po tym czasie nasz pieczywo jest gotowe.
Chlebek wychodzi chrupiący i pyszny. Jest łatwy w przygotowaniu i bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go upieczesz, to gwarantuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Nie łatwo było mi zrezygnować z chleba. Z każdej strony słyszałem, że nie mogę, bo mąka to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zdziwienie, gdy małżonka do kolacji podała mi kromkę chleba. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie upiekła ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę wychwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Spróbowałam zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi sprawnie oraz szybko, to smak chleba zachwycił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat