1. Chleb bezglutenowy Italian – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Italian

Przy nietolerancji glutenu jedynym skutecznym lekarstwem na tę przypadłość jest dieta bezglutenowa. Na szczęście w dzisiejszych czasach przy nietolerancji glutenu nie musimy rezygnować nawet z pieczywa, wystarczy, że znajdziemy najbliższy dla naszego ulubionego smaku substytut.
Dziś chcę pokazać Ci mój ulubiony chleb bezglutenowy. Chleb, który sama sobie przygotujesz bez trudności, ponieważ na opakowaniu mieszanki chlebowej wszystko jest jasno i skrupulatnie opisane.

Chleb z włoską nutą Italian

Mieszanka do wypieku tego chlebka zamknięta jest w 500 g torebce. Jest to pełnowartościowa mąka z amarantusa, bez barwników, bez aromatów i bez konserwantów. Produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób dotkniętych celiaką, czy też nietolerancją glutenu. W składzie mieszanki nie znajdziemy zbóż zawierających gluten (pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu i kamutu), oraz produktów ich pochodzenia.

W składzie produktu znajdują się:

Chleb bezglutenowy Italian• skrobia kukurydziana
• skrobia ziemniaczana
• mąka z amarantusa
• skrobia z tapioki
• kawałki suszonej cebuli
• kawałki suszonych pomidorów
• guma guar (zagęszczacz)
• sól
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• bazylia suszona
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
• dekstroza

Przygotowanie chleba Italia:

Mieszankę do wypieku chleba wystarczy przesypać do żaroodpornego naczynia, dodać 5 g suchych drożdży i dokładnie połączyć oba składniki. Następnie dodajemy 340 ml letniej wody i wyrabiamy za pomocą miksera przez 10 minut, na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika, w celu urośnięcia masy. Pozostawiamy masę w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy bułeczki (jeśli zamiast chleba chcemy mieć bułki), lub wlewamy masę do formy na chleb. Następnie, tak przygotowaną masę, odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, by jeszcze powiększyła objętość, po tym czasie pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po tym czasie możemy cieszyć się włoskim smakiem chleba bezglutenowego.

Chleb ten, dzięki bazylii i pomidorom, przywołuje na myśl słoneczną Italię, stąd też jego nazwa. Możemy spokojnie podawać go osobom chorym na celiakę. Wypiekanie chleba w domu może być też wspaniałą tradycją i przywoływać najpiękniejsze wspomnienia. Co więcej jest to tak łatwa czynność, że stanie się dla Ciebie przyjemnością. Już teraz Twoi bliscy nie muszą rezygnować z ulubionego smaku pieczywa, nawet wtedy gdy zmagają się z nietolerancją glutenu. Dzięki gotowym produktom do wypieku chleba bezglutenowego, dieta bezglutenowa nie będzie już takim wielkim wyrzeczeniem.

Chleb bezglutenowy Italia – recenzje:

„Bardzo się cieszę, że znalazłam tę mieszankę. Dzięki niej mogę delektować się smakiem pieczywa, którego przy diecie bezglutenowej szczególnie mi brakowało. Ten smak bazylii i pomidorów…moje małe Włochy we własnej kuchni”.
Kasia 27 lat

„Mój chory na celiakę synek najgorzej przeżywał rozstanie z ukochanymi bułkami. Odkąd odkryłam mieszankę Italia nie dość, że ma pyszne bułeczki kiedy tylko chce, to jeszcze smakują jak jego ulubione bagietki z włoskiej restauracji”.
Marzena 35 lat