Zielony jęczmień

Preparaty na podstawie młodego zielonego jęczmienia cieszą się w Polsce coraz większą popularnością.

Młode pędy polepszają witalność, odkwaszają organizm i wspomagają odchudzanie. To tylko zdrowa moda, czy początek prawdziwej jęczmiennej rewolucji?

Witaminowe oblężenie

Sproszkowany młody jęczmień to prawdziwy Mercedes wśród suplementów. Poza tym, że zapewnia nam równowartość składników kilku tradycyjnych zielonych warzyw (np. szpinaku albo brokułów), to jeszcze zmniejsza apetyt i pomaga usunąć z organizmu zalegające toksyny. Jest źródłem dużej liczby witamin i składników mineralnych. Według naukowców posiada dużo więcej beta-karotenu niż marchew. W jego składzie można znaleźć również kwas foliowy, potas, krzem, wapń, żelazo oraz witaminy: E, C oraz z grupy B.

Jak się tworzy?

Młody jęczmień zbierany jest zazwyczaj po około 7-10 dniach. W tym czasie da radę zmagazynować maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Następnie jest suszony w niskiej temperaturze po to, żeby nie stracił swoich właściwości. Wyciąg dodawany jest do suplementów albo wystarczy go rozcieńczyć z wodą i wypić.

Jęczmień dla Ciebie

Młody zielony jęczmień wspiera odkwaszanie organizmu dwutorowo, wyrównując równowagę kwasowo-zasadową i stabilizując pH żołądka. Większość osób zażywających suplement z tym składnikiem, nie odczuwa dyskomfortu w formie codziennego bólu głowy, osłabienia i złego samopoczucia. Wszystkie te dolegliwości dodatkowo utrudniają nasze dążenia do zrzucenia zbędnych kilogramów. To nie wszystko, zielony jęczmień idealnie sprawuje się też u wegetarian, a nawet w zabiegach pielęgnacyjnych, bo świetnie odżywia skórę, włosy i paznokcie.